گل محمدی باشیم

خوشگویی

خوشگویی

از شاخه های دیگر « حسن خلق » ، که رابطه ها را استوارتر و پیوند ها را صمیمی تر می سازد ، گفتار دلپذیر و شادی بخش است. متانت در سخن و ادب در گفتار و زیبایی در کلام ، خصلت پاکدلانِ بی کینه است و خلق و خوی اولیاء دین.

ارزش انسان و جوهره وجودی اش را زبان و بیان روشن می سازد:

یکی تحقیر می کند ، یکی تشویق.

یکی عیبجویی می کند ، دیگری تحسین و تقدیر .

یکی ملالت می کند ، دیگری پروبال می دهد و امید می آفریند.

کدام یک خوبتر است؟

شما خودتان چگونه بیان و زبانی دارید ؟تلخ یا شیرین ؟گزنده یا مرهم گذارنده ؟آیا با دیگران همان گونه صحبت می کنید که دوست دارید دیگران با شما آنچنان حرف بزنند و خطاب کنند؟

پذیرایی از دیگران ، همیشه با غذا و میوه و شیرینی نیست .

گاهی پذیرایی ، با یک کلام خوب و سخن شایسته است. این اِکرام ، بالاتر از تغذیه و اطعام است، چرا که گفتار شایسته و زیبا ، غذای روح است.

گفتن یک « آفرین » ، « احسنت » ، «بارک الله » مگر چقدر هزینه و خرج دارد؟

کسانی هستند که جان می دهند ، ولی حاضر نیستند یک کلام تشویق آمیز و محبت بار بر زبان جاری کنند. بشنویم از رسول خدا صلی الله علیه و آله که اسوه اخلاق حسنه و الگوی ادب در گفتار و رفتار است که فرموده است:

هر کس برادر با ایمانش را با گفتن کلامی ملاطفت آمیز و غم زدا ، مورد تکریم قرار دهد، تا وقتی او شادمان است ، گوینده آن سخن همواره در سایه رحمت گسترده الهی به سر می برد.

کلام تشویقی و آفرین و مرحبا گفتن بر عمل شایسته دیگری نیز ، از این گونه صالحات است . باز هم از کلام امام صادق علیه السلام بشنوم :

هر کس به برادر مومن خود «مرحبا » بگوید، خدای متعال تا روز قیامت برای او مرحبا و آفرین می نویسد.

غیر از پاداش الهی ، تأثیرات اجتماعی «خوشگویی»در نرم ساختن دل ها و جلب عاطفه ها و استوار ساختن رابطه ها مشهود است . آنکه خوش سخن باشد، از دیگران نیز کلام نیکو می شنود. « این جهان کوه است و فعل ما ندا » و البته که حرف و سخن ما هم در کوهستان زندگی ها انعکاس دارد و خوبی آن به خود ما منعکس می شود.

کسی که گفتار مؤدبانه داشته باشد، دیگران نیز با او مؤدبانه سخن خواهند گفت. وگرنه …«کلوخ انداز را پاداش ، سنگ است ». از کلام مولا علی علیه السلام است که :زیبا خطاب کنید، تا جواب زیبا بشنوید!…

کیفیت برخورد ما با انسان های دیگر ، همان نتیجه را به ما برمی گرداند.ادب ، ادب می آورد و توهین و فحش ، بدزبانی و اهانت متقابل را در پی دارد.                                                          

                                                      منبع : اخلاق معاشرت از جواد محدثی

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
نظر دهید

آدرس پست الکترونیک شما در این سایت آشکار نخواهد شد.

URL شما نمایش داده خواهد شد.
بدعالی

درخواست بد!

پارامتر های درخواست شما نامعتبر است.

اگر این خطایی که شما دریافت کردید به وسیله کلیک کردن روی یک لینک در کنار این سایت به وجود آمده، لطفا آن را به عنوان یک لینک بد به مدیر گزارش نمایید.

برگشت به صفحه اول

Enable debugging to get additional information about this error.